Dublin

Si že nekaj časa želite na Irsko, a nimate dovolj denarja in časa? Ne obupajte, pojdite v Dublin. Dublin je namreč Irska v majhnem!


Dublin – Irska v malem

Vsakdo je že kdaj na internetu, v raznih revijah in različnih filmih občudoval prelepo državo pod imenom Irska. Kako tudi ne bi, ko pa je ta majhna hribovita država preprosto čudovita. Prostrana narava, ki ji ni konca in kraja in ki vzbudi občudovanje v vsakomur. Številni si celo življenje želijo tja, a jim to ni dano. Seveda takšnim takoj predlagam, naj odidejo na podaljšan vikend v glavno mesto. Tako sva naredili s prijateljico in nikoli nama ni bilo žal, želja po vrnitvi pa je z vsakim dnem večja in večja. Dublin so sicer ustanovili Vikingi, center Irske pa predstavlja že od srednjega veka dalje. Je zgodovinki in kulturni center države, hkrati pa moderno središče umetnosti, oblasti in gospodarstva. Dublin kljub majhnosti, saj premore le pol milijona prebivalcev, ponuja za vsakogar nekaj. Od srednjeveških ostankov preko cerkva in zaporov do prelepih zelenih parkov.


Peš po mestu

Dublin ima zaradi svoje majhnosti veliko prednost pred drugimi evropskimi prestolnicami – vse v mestu je dosegljivo peš. Hostel sva imeli na ulici vzporedni z O’Connel street, ki je glavna mestna ulica. Ob njej je spomenik Jamesu Joycu, na njej pa ogromna špica the Spire, stara zgradba mestne pošte, O’Connel statue, vse skupaj pa se strne v Millennium Bridge preko reke Liffey. Prečkaš reko in si že skoraj v Temple Bar, mestnem predelu, ki je najstarejši in hkrati najbolj živahen. Temple Bar je znan po številnih pivnicah, kjer strežejo na stotine različnih vrst piv. Od zunaj izgledajo kot majhni barčki, ko pa vstopiš not, se pred tabo odpre velik prostor. Temple bar je poleg tega poln hip trgovin, ima celo svoj Wall of Fame, kjer seveda kraljujejo U2, poleg tega pa je predel poln street arta. Samo streljaj stran od Temple Bara je Trinity College, najstarejša irska univerza, ki premore ogromno knjižnico, kjer hranijo tudi Book of Kells. Mimo kipa Molley Malone, junakinje irske popularne pesmi, ki je postala tudi neuradna himna Dublina, se lahko v hipu sprehodiš do Dublin Castle, ki te kar nekako preseneti sredi mesta. Najlažje je od tod naprej nadaljevati do tovarne Guinessa.

Z Guinnessom se vse začne

Z Guinnesom se vse začne in vse konča. Ko si na Irskem, delaj, kot delajo Irci. Privošči si pijačo strica Arthurja! Stric Arthur Guinness je začel s varjenjem piva že v osemnajstem stoletju, kar seveda pomeni, da je pivo že davno postalo legendarno. Tovarna je kot velik muzej, kjer zveš, kako vse skupaj poteka, na koncu, čisto na vrhu s prečudovitim razgledom, pa te čaka še čisto pravi vrček pijače samo zate.

Zgodovina je pomemben del Dublina

Ni potrebno obvladati zgodovine, da ne bi vedeli, da obstaja stvar, po kateri se Irci razlikujejo od prebivalcev Velike Britanije. To je vera. Njihov nacionalni junak je sveti Patrick (poznate st.Patrick’s day?), ki je katoliško vero prinesel na Irsko. Njemu posvečena je Katedrala svetega Patricka. Od katedrale je manjši sprehod do parka St. Stephen’s Green, še naprej sta Muzej moderne umetnosti in Kilmainham Galo. Sprehod skozi znan zapor Kilmainham Gaol te popelje skozi pomemben del irske zgodovine, saj je v teh hladnih prostorih preživelo nekaj časa večina irskih borcev za osamosvojitev, tudi O’Connel, po katerem ima ime glavna dublinska ulica.


Narava je le streljaj proč

Po mestnem vrvežu se prileže dan na podeželju, kamor te v nekaj minutah popelje vlak iz Dublina. Howth je idealna izletniška točka. Gre za staro pristaniško vasico, s prisrčnim zalivom, polnim jaht, s sprehodom do rta, od koder pogled seže vse do Dublina, pa boste uzrli tudi prave visoke irske klife, nad vami bodo preletavali galebi, v morju pa plavajo tudi čisti pravi tjulni.

Dublin – majhen, a večji od mnogih

Dublin se na prvi pogled zdi zelo majhno mesto, a po kratkem sprehodu se hitro ugotovi, da ponuja vsaj tako veliko kot druge evropske metropole, mogoče še več. Mesto ima posebno klimo, čisto svoj karakter, s tipično irsko glasbo, oznakah v irskem jeziku in izredno prijaznih ljudeh. Naj vas ne preseneti, da vam bo takoj hotel nekdo pomagati, če se boste na ulici ustavili in preveč dolgo gledali v zemljevid. Takšni pač irci so – v vsakem trenutku pripravljeni priskočiti na pomoč, hkrati pa izredno prijazni in veseli. Da o prisrčnem irskem naglasu angleščine niti ne govorim.

Advertisements
This entry was posted in Potovanja. Bookmark the permalink.

2 Responses to Dublin

  1. Nina pravi:

    Nice….lih razmišljam o temu Dublinu :))) zj si mi dala pogum, da grem res samo za vikend tja 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s