Madrid

Ne, Barcelona ni Španija. Barcelona je v Kataloniji. Če želiš spoznati pravi španski karakter, bo torej potrebno dlje od katalonske prestolnice, kamor vsako leto dere toča turistov. In povem vam, Madrid ima ponuditi veliko več.

Pripeljite se z vlakom

Verjamem, da se veliko ljudi ne more upreti čarom Barcelone. Letalske povezave so hitre in poceni, mesto je sončno in poleg tega leži ob morju, ponuja veliko zabave in je na splošno luštno. Da bi odšli do Madrida, ni potrebno izpustiti Barcelone. Naredite tako kot sem naredila jaz – pripeljite se z vlakom, za kar boste potrebovali samo dobre tri ure, glavna železniška postaja v Madridu pa je že ena znamenitosti glavnega španskega mesta, kjer se ne ustrašite, če vas bo pričakal pravi pravcati pomanjšan tropski gozd.

V Madridu vse poti vodijo do Puerta del Sol, trga, kjer se dobesedno stikajo vse glavne mestne vpadnice. Nedaleč od tu je Plaza Mayor, resenesančni trg, zgrajen v času habsburške ere. Pot vas od tu hitro vodi do Katedrale Almudena, ki jo je blagoslovil papež Pavel II., čigar kip stoji pred samo stavbo. Nasproti katedrale stoji mogoča Kraljeva palača, ki pa je uporabljena samo ob visokih obiskih. Streljaj stran stoji spomenik don Kihota in Sanča Panse posvečen Cervantesu, poleg stoji tudi najstarejši nebotičnik v mestu. Sprehodite se lahko tudi do Templa Debod, ki izvira še iz egipčanskih časov.

Umetnost daje mestu dušo

Kamorkoli se v mestu obrnete, boste naleteli na čudovito arhitekturo, mesto pa deluje zelo svetovljansko. Množica cerkva, spomenikov in drugih kulturnih objektov daje mestu svoj pečat. Ste slišali že za veliko trojico muzejev Madridu? Če ne, ne izgubljajte časa in pojdite v Museo del Prado, Thyssen-Bornemisza in Museo Reina Sofia, kjer boste poleg znamenitih Guernice in Las Meninas ugledali še marsikaj zanimivega in svetovno znanega. Korak stran so še ena vrata v mesto Puerta de Alcala in eden najlepših parkov v Madridu Park Retiro, ki je poln spomenikov in vrtov pa tudi prelepa kristalna palača je sredi parka.

Real Madrid – ponos mesta

Ve se, kaj je glavni šport v mestu in čemu je posvečeno največ pogovorov ob koncih tednov. Nogometni klub Real Madrid je ponos mesta in klub z največ privrženci v Španiji. Greh bi bilo neobiskati stadion kluba, ki je v nogometni ligi prvakov osvojil največ lovorik in čigar barve kluba zastopajo številni zvezdniki. Sicer nisem privrženka Reala, a me je stadion Santiago Bernabeu kljub vsemu navdušil in kar hitro si lahko zamišljaš, kako vrhunsko mora biti vzdušje na takšnem stadionu. Seveda vseeno ne smemo pozabiti, da ima Madrid še en vrhunski nogometni klub Atletico.

Madrid je mesto s karakterjem

Madrid je sodobna evropska prestolnica, kjer vsakdo najde nekaj zase. Od nogometnih navijačev do navdušencev nad umetnostjo – vsak bo lahko v mestu užival in se neskončno zabaval. V mestu naletimo na vse, kar mora imeti vsako večje mesto – od zgodovinskih ostankov do čisto pravih nebotičnikov, pa šport in umetnost. Mesto je vse skozi polno ljudi, hkrati pa vseeno ne dobimo občutka, da vsi ljudje nekam hitijo. Še vedno seveda gre za Špance, ki se v svojem življenju znajo ustaviti in preprosto uživati.

Advertisements
This entry was posted in Potovanja. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s