Donostia

Od kje mi nenadna navdušenost nad Španijo, ne vem, vem pa, da so poletja v Španiji prelepa in prevroča. Ampak kaj sploh zgubljam besede o Španiji, če pa San Sebastian leži v Baskiji in bi marsikateri Bask grdo gledal, če bi mesto proglasila za špansko.


San Sebastian ali po baskovsko Donostia je mesto, ki je kot nekakšna Barcelona v malem. Ozke, hladne uličice, cerkvice, pa vihrajoče baskovske zastave na oknih, mestna plaža in nogomet – vse skupaj pa preveva tisti fini ležerni občutek, ki je prisoten po vsej Španiji.
Mesto leži na samem severovzhodu Baskije ob Biskajskem zalivu, ima okoli 180,000 prebivalcev, na prvi pogled pa panorama mesta s svojim zalivom in hribčki spominja na Rio de Janeiro.


Mesto je primerno za hojo, saj za sam obisk mesta ne potrebujete več kot kakšen dan. Sam center leži takoj zraven mestne plaže v zalivu La Concha, naprej vas pozdravi mestna hiša in zelenje ob njej. Od tam je le kratka pot do Bazilike Svete Marije in Plaze Mayor. Od tu pogled že seže do največje znamenitosti Katedrale San Sebastian. Tukaj so potem še mestno gledališče, pa široki mestni bulevarji, spregledati se ne sme niti Kursaal Palace, novejši avditorij, ki ponoči spreminja barve.

Če si želite daljšega sprehoda, se lahko vedno odločite obiskati kakšnega od hribčkov, najbolj obiskan je Monte Urgull s spomenikom na vrhu. Zanimivo je tudi mestno pristanišče, ki sicer konkretno onesnažuje mestno plažo, kar pa ljudi niti ne moti. Vreden ogleda je še akvarij, kjer si človek lahko napase oči ob pogledu na tisoče ribic.


Športni navdušenci bi si najbrž ogledali tudi stadion mestnega nogometnega kluba Real Sociedad, a tudi brez tega se splača kakšen dan sprehajati po tem simpatičnem mestecu.

Advertisements
This entry was posted in Potovanja. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s