Nijmegen – zanimivo mesto ob veliki reki

Nijmegen je najstarejše nizozemsko mesto, ki je nedolgo nazaj praznovalo že svojo 2000. obletnico. Leži ob eni najpomembnejših evropskih rek Renu, ima okoli 170000 prebivalcev in je ravno prav veliko za sprehod po lepem mestnem jedru. Zgodovine mesta sicer ne poznam, tudi po mestu sem hodila bolj na pamet, so mi pa bile hiške izredno všeč, tako tipično nizozemske so se mi zdele.

Seveda pa niso samo lepe ulice in pomembne reke tiste, ki dajo nekaj mestu. Pomembni so ljudje, pa super duper kjut trgovinice, če pa je ob tvojem obisku mesta tam še festival, potem se mestu tako ne moreš več upreti. In vse to Nijmegen ima. Ima most, ki je namenjen samo pešcem in kolesarjem (koles je seveda na Nizozemskem nešteto, bikers rule!), ima trgovinico z vinilkami, kjer ti da prodajalec vinilko nekaj evrov ceneje, ker opazi malo obrabljen rob na eni, ima prodajalca v trgovini z igračami, kjer ti kupljeno lično zavije kot darilo, ima red district kar sredi lušne stanovanjske soseske, coffee shop dakota, ki na prvi pogled izgleda kot kakšen hostel, študenske domove, ki so bili prej azilni domovi, plastične pisoarje po ulicah. Ni, da ni, to je Nizozemska v malem, plac, kjer vidiš vse in doživiš vse.

Advertisements
This entry was posted in Potovanja. Bookmark the permalink.

2 Responses to Nijmegen – zanimivo mesto ob veliki reki

  1. Daša pravi:

    hahah, si me pustla kao v suspenzu, ko nisi velike reke že v naslovu po imenu označla 🙂 majkemi, kr Ren je bil jao 🙂 še zej mi je nerodn. lajkam slikce, sploh pa teh lušnih trgovinc!

  2. frutina pravi:

    haha, ne govor. sm bla v nemčiji (tudi ob renu, glej ga zlomka), pa gledam prospekt, ki smo ga dobil in je bla gor reklama za potovanje z ladjico po renu in glej ga ti tam kr nijmegen ob rekici narisan. kak človek zve pomembne info hahaha

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s