Katwijk aan Zee

Katwijk aan Zee je morsko letovišče na nizozemski obali ob severnem morju, ki leži ob nekaj kilometrov dolgi, lepi, mivkasti plaži. Kljub temu da gre za znano letovišče, pretirane gneče ni čutiti, mestece pa je ohranilo svojo pristnost, brez kakršnihkoli velikih hotelov, ki so značilna za letovišča v južni Evropi.

Zgodovina mesta je dolga, pomembno vlogo je imelo v času Rimljanov, ko je predstavljalo pomembno točko na severu, prav tako pa tudi v drugi svetovni vojni. V času vojne je bilo mesto porušeno, še zdaj je v mestu mogoče videti jarke, na vojno pa spominja tudi kar nekaj spomenikov, ki so razporejeni po okolici.

Mesto je rojstni kraj nogometaša Liverpoola Dirka Kuyta, poleg tega pa slovi po vodnih športih – obala severnega morja je s svojimi ne prevelikim valovi več kot primerna za učenje surfanja. Poleg tega je namenjena vsem, ki uživajo v sorazmernih poletnih temperaturah tako kot jaz – tam pač nikoli ni pretirano vroče.

Mesto sicer velja za dokaj konzervativno, poleg tega je edino v državi, kjer se je ohranilo posebno nizozemsko narečje. Ob prvem ogledu deluje vse skupaj bogato, ampak ni vrag, da si nekoč tukaj ne kupim počitniške hiške. Lepo je, res lepo!

Advertisements
This entry was posted in Potovanja. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s