Amsterdam, oh, Amsterdam!

You think you know but you have no idea, bi se lahko glasil moto tega mesta. Čeprav večina ljudi drvi tja zaradi dostopnosti drog in odprtih coffee shopov, so ljudje še vedno presenečeni, ko dejansko tja pridejo. Vonj po travi kar puhne vate, ko prideš do rdeče četrti, nekateri mladi so tako zadeti, da komaj hodijo, za upokojence pa se kaj hitro vprašaš, pa kaj te sploh delajo tukaj, razen da se križajo in sami pri sebi govorijo takšni pa mi nikoli nismo bili. V takem trenutku se hitro pozabi, da Amsterdam ni samo mesto, kjer lahko na vsakem koraku dobiš space muffin, ampak je mesto, ki dejansko ve, kako se stvarem streže in kako lahko turistu ponudijo kar največ.

Kar me je najbolj navdušilo, je seveda to, da je mesto več kot naklonjeno kolesarjem. Če si kolesar, si car. Kolesarjev je več kot pešcev in veliko več kot avtov, ki pa tako v središču nimajo kaj početi pri vseh teh kanalih in odsotnosti parkirišč. Ampak mesto ve, kako se svari uredijo tako kot je treba. Če pustiš avto zunaj mesta npr. v amsterdamski areni pod štadionom je parkirnina simbolična, poleg nje pa dobiš tudi povratno vozovnico za vlak v mesto. Ampak to ni tako kot pri nas, ko dejansko obstaja podoben sisten, o ne, Nizozemci ta sistem dejansko uporabljajo. Če ne verjamete, pojdite popoldne v areno, ko je parkirišče nabito polno. Amsterdamčani pač niso takšni, da bi na vsak način silili z avtom v središče, ko bi še naše Ljubljančane nekoč srečala takšna pamet? S kolesom na vlak, s kolesom v službo, vsepovsod s kolesom. Kolesarske poti so urejene in po njih ne hodijo pešci, ker vedo, da bodo zbiti. V kolesu je prihodnost, prej kot se zavemo, lažje nam bo. Postavimo v središču Ljubljane raje garažo za kolesa kot jo imajo v Amsterdamu!

Droge, kolesa in muzeji. Če zamudite muzeje v Amsterdamu, potem ste zamudili vse. Če ste kdaj gledali kakšne slike iz Amsterdama, ste sigurno videli ljudi, ki se slikarijo pred napisom IAmsterdam. Točno tam je muzejski trg, kjer so trije najpomembnejši muzeji umetnosti Rijksmuseum, Van Gogh muzej in Stedelijk, kjer si lahko napašete učke ob slikah Van Gogha in drugih nizozemskih umetnikih. Okoli je še nekaj drugih muzejev, popularen je muzej diamantov, čeprav se sam meni le-ta zdi rahlo sporen. Le kako se lahko hvališ z diamanti, ki si jih ropal po celi Afriki? Ostali muzeji so razpostreni po celem mestu, še posebej vredni ogleda so hiša Ane Frank pa Rembrandtova hiša in muzej, Tropen muzej te popelje po svetu, Nemo muzej je namenjen otrokom, Židovski muzej se osredotoča na čas med vojno, ljudje pa seveda dvijo tudi na čisto poseben prostor posvečen eni najpomembnejših stvari na svetu – pivo, ki ga najdemo v stavbi, posvečeni Heinekenu.

Ko ti ostane nekaj časa, je lepa izkušnja ladjica po številnih kanalih. Začneš pri železniški postaji in te popeljejo po najbolj zanimivih kanalih, kjer lahko vidiš, da kanali niso samo super alternativa za prevoz, če imaš seveda čolniček, ampak da dejansko ljudje živijo v ladjicah po kanalih. Mesto samo me spominja na skandinavska mesta, vse je bolj opečnato in rjave barve. Vsaka hiška je drugačna in nekatere so dejansko zgrajene postrani. Glavna ulica se imenuje Damrak, ta te pripelje do trga Dam, kjer stoji kraljeva palača in je pravo zbirališče ljudi.
Amsterdam je sodobna evropska prestolnica, ki ima vse stvari dobro urejene, zato vsakemu obiskovalcu preostane le to, da v njem neizmerno uživa. Če ne boš v Amsterdamu, ne boš nikjer. Pelji se s kolesom, pojdi ležat v gostilno in uživat v šiši, obišči tekmo Ajaxa, možnosti je neskončno, spomini pa bodo ostali za vedno. No, obstajajo pa tudi dnevi in noči, ki se jih najbrž ne boš spomnil.

Advertisements
This entry was posted in Potovanja. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s