tUnE-yArDs v Ljubljani

Da bo tUnE-yArDs nastopila v Ljubljani, sem izvedela preko last.fm, kar me je prav malo presenetilo. Glede ne to, da gre za nekoga, čigar zadnji album w h o k i l l je bil pri vrhu vseh mogočih lestvic najboljših albumov preteklega leta, bi človek pričakoval, da bo okoli koncerta malo večji hype, če že imamo neko indie sceno pri nas. Tako pa sem v času pred koncertom na netu opazila samo en majhen člančič. Pa dobro, koncert je bil vseeno razprodan.

‘What’s the bizness, yeah?’

In kakšen koncert je to bil. Že če človek malo pobrska po netu, hitro prebere, da je Merrill, pevka in edini član tune-yards, na odru divja. Ampak divja ni prava beseda, zveni narobe. Začela je udarno, zapela solo z različnimi afriškimi in indijanskimi zvoki in takoj nakazala, kakšen bo koncert, poln različnih zvokov, ritmov. Na odru so ji sicer družbo delali basist in dvočlanska pihalna sekcija na saksofonih, ki so s svojo opravo izgledali, kot da bi ravnokar ušli iz osemdesetih. In očitno so vsi navdušeni nad movembrom. Med člani sicer vlada super harmonija, saj se odlično dopolnjujejo na odru. 
Včasih, ko pomislim na eksperimentalni pop, si mislim, joj, to je nekaj, kjer je vsega polno in vsega preveč, da imaš po nekaj minutah vsega dovolj. Pri tune-yards je pa ravno to super, je sicer tisoč različnih zvokov, ampak nekje v ozadju še vedno ostaja neka catchy melodija, ki potegne. In če rečem, da je Merrill super talentirana muzičarka, nisem daleč od resnice. Na odru recimo nimajo bobnarja, kar pomeni, da Merrill na začetku ustvari ritem na parih bobnih, ki jih ima okoli sebe in posname. Podobno ustvari z glasovnimi zvokci, ki jih je v njenih pesmih toliko. In če ste kdaj poslušali njena cdja, pa si mislili ah, tole ima pa za koncerte sigurno vnaprej posneto, no, nima, vse ustvari na odru. Res, že po parih minutah koncerta si človek misli wow, kira legenda.

Merrill ima sicer udaren glas, ko pa nekaj pove, je njen glasek čisto nežen. Čestitala je vsem ženskam ob dnevu žena in organizatorjem za festival Rdeče zore. Mislim, da smo vse ženske pa seveda tudi moški s tem koncertom prišli na svoj račun, res bi mi bilo žal, če bi ga zamudila.

‘Did i just hear boo from a dude?:)’

Advertisements
This entry was posted in Mjuziq. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s