Essaouira – biser ob Atlantiku

Po 8-urni vožnji z avtobusom iz Casablance in prebavnih motnjah je Essaouira najlepša stvar, ki te lahko doleti.

Essaouira je manjše mesto na vzhodu Maroka ob Atlantski obali. Ima nekje 70,000 prebivalcev, je le nekaj ur stran od Marakeša, zato je vsakodnevno preplavljena s turisti, ki pridejo sem na dnevne izlete. Mesto je eno pomembnejših ribiških mest v državi, žal pa izgublja proti večjima Agadirju in Safiju. Če ne jeste rib, boste tukaj na veliki zgubi. Mesto ima namreč pristno ribiško tržnico, kamor prinesejo ribe direktno iz ulova, ti pa samo prideš, pokažeš, katero bi, in ti jo na licu mesta pripravijo. Njami!

Medina Essaouire je na seznamu Unescove kulturen dediščine. Obdaja jo obzidje, hiše pa so v večini bele barve z modrimi okni, kar je sicer kar pogosto v Maroku. Glavne ulice medine so preplavljene s trgovci, če pa zavijete v ozke uličice, se lahko kaj kmalu izgubite. Je pa tam prijetna tišina, najti pa je mogoče tudi različne restavracije s terasami na strehah, kjer je lep pogled na celo mesto. Essaouira slovi kot hipijevsko in umetniško mesto, sem pa tja ti kdo ponudi travo, galerije pa so tako vsepovsod.

Z obzidja je prelep pogled na sončni zahod nad pečinami, ki spominjajo na kakšen prizor iz knjige Pet prijatljev. Galebov je toliko, da se ti včasih kar zvrti ob pogledu na njih. Mesto ima tudi več kilometrov dolgo plažo, kjer je sicer vedno več ogromnih hotelskih kompleksov, saj je plaža primerna za številne vodne športe kot so srfanje in kajtanje. To je seveda posledica vetra, ki prihaja z Atlantika in ki povzroča, da v teh krajih vse skozi malo pihlja.

Essaouira je izredno sproščeno mesto. Nima veliko znamenitosti, kljub temu pa večina ljudi ostane dlje, kot je prvotno načrtovala. Mesto te pač prisili v to, da se ti nikamor ne mudi.

Advertisements
This entry was posted in Potovanja and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Essaouira – biser ob Atlantiku

  1. Tamara pravi:

    škammmmmmmmpi 🙂
    in kakšne barve, predvsem modro-bela kombinacija na vsakem koraku. res lepe fotografije, Tina!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s