Valencia – mesto akvarija in paelle

Valencia je tretje največje špansko mesto, takoj za Madridom in Barcelono, leži pa sredi istoimenske pokrajine Valencie, kakšnih tristo kilometrov južno od Barcelone. Ima okoli milijon prebivalcev, njeno pristanišče pa je najpomembnejše pristanišče v Sredozemskem morju.

2 1Valencia ima bogato zgodovino, saj je nastala že v rimskih časih. Njeno mestno jedro je polno znamenitosti, glavna med vsemi je katedrala, ki stoji na starem rimskem trgu Placa de la Verge. Poleg katedrale stoji še bazilika, pa vodnjak Turia in ničkoliko dreves pomaranč. Nemalo stran stoji Torres de Serranos, stop, ki predstavlja nekakšna vrata v mesto.

3456Valencia leži ob reki Turii, a to ni ista reka, kot je nekoč tekla čez mesto. Po nekaj sušah so namreč reko razdelili na dva dela in mestni del reke izsušili. Tako je mesto Valencia dobilo nov park, dolg kar devet kilometrov, v izsušeni strugi reke Turie. V parku se marsikaj dogaja, imajo nogometna igrišča, tenis igrišča, Guliverjev park, kjer na tleh dejansko leži velik Guliver, iz njega pa se vijejo tobogani. Na koncu izsušene struge pa človeka pričaka največja znamenitost Valenice – Cuidad de los Artes y las Ciencias, ali po naše Mesto umetnosti in znanosti. Mesto izgleda vesoljsko, kot da bi odšel v času naprej in se znašel drugje, res je impresivno! Je sicer skupek večih muzejev, ljudje pa najraje obiščejo največji akvarij v Evropi – L’Oceanografic.

78910Akvarij je res impresiven. Ne samo po velikosti, ampak tudi po kakovosti. Na 111000 kvadratnih metrih je kar 500 različnih vrst morskih živali. Akvarij je sicer lično urejen po sklopih – vsak sklop predstavlja različno svetovno morje.

11121314Valencia ima kot tretje največje špansko mesto tudi tretji največji španski klub. Mogoče zadnja leta res ni konkurenčen Barceloni in Realu, a ima še vedno ene najbolj zvestih navijačev na svetu. Valecnia cf je klub z zgodovino, z nekaj španskimi naslovi in dvema uvrstitvama v finale lige prvakov. A žal je Mestalla eden najgrših stadionov, kar sem jih kdaj videla. In to rečem jaz, ki navijam za Valencio še od osnovnošolskih časov. Mogoče si zato klub že toliko let želi novega stadiona.

151617Valencia je tipično sredozemsko mesto – toplo in živahno. Še posebej poln življenja je predel Carmen v središču Valencie, ne daleč stran od katedrale in bazilike. Gre za predel majhnih uličih, ogromno street arta, majhnih gostilnic, pubov in barov, kjer lahko človek je paello in tapase, zanimivih ljudi in nočnega življenja.

21 20 19 18Valencia je eno najhitreje rastočih španskih mest ravno zaradi svojega turizma. Z največjim starim mestnim jedrom, akvarijem, nogometom in plažo ima turistom velik ponuditi. Če k temu dodamo še veselo naravo prebivalcev Valencie in živahno nočno življenje, lahko vidimo, zakaj je mesto tako priljubljeno. Priporočam obisk, še posebej tistim, ki napačno mislijo, da sta Španija samo Madrid in Barcelona. Valencia ju namreč v veliko stvareh prekaša. Če nič drugega, vsaj v odličnih paellah!

Advertisements
This entry was posted in Potovanja and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Valencia – mesto akvarija in paelle

 1. Saso pravi:

  A so dovolili, da greš na zelenico?

 2. nimbuchaval pravi:

  Tole zgleda pa za kar takoj bookirat let! 😀

 3. Maja pravi:

  Ooooo, lepi spomini! Pa hrana. Pa sonce. Samo ne ravno za čez poletje; razen če hočeš pri 45 stopinjah v starem centru od senčke do senčke pikirat. 😉

 4. Maja pravi:

  Super objava, ful lepe fotke in tista paella izgleda vec kot odlicna! 😉

 5. I visited Oliva near Valencia with a few friends a few weeks ago, I passed through Valencia on the way back to London, and saw Calatrava’s Science Park from the plane 🙂

 6. Son of Sharecroppers pravi:

  Beautiful photos! I regret that I cannot read the text.

 7. babbis11 pravi:

  Nice! I wanna go there :3

 8. newsferret pravi:

  Nice photos, pity I do not understand the language.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s