Lizbona: Baixa, Chiado in Bairro Alto

Lizbona, glavno in največje mesto Portugalske, je najstarejše mesto zahodne Evrope in hkrati tudi najbolj zahodno mesto. Leži ob Atlantskem oceanu in reki Tejo, ki ju je na prvi pogled težko ločiti, saj Lizbona nima neke mestne plaže. Mesto ima okoli pol milijona prebivalcev, v območju metro povezav živi 3 milijone ljudi, kar Lizbono uvrša na 11. mesto v Evropski uniji. Je administrativno in gospodarsko središče Portugalske. Seveda si je težko ogledati celotno Lizbono, ki se razteza po gričih ob morju in reki, tako se turisti ponavadi omejijo na center, ki ga predstavljajo Baixa, Chiado in Bairro Alto.

1Če želite center Lizbone, potem izstopite na podzemni postaji Baixa-Chiado, ki leži med (kako nepričakovano) med Baixo in Chiadom. Samo par korakov od izhoda postaje je Rua Augusta, najbolj znana, popularna in pomembna ulica mesta. Tukaj lahko človek opazi največ turistov, saj je tukaj največ trgovin in lokalov, hkrati pa so v okolici ulice tudi druge znamenitosti Lizbone kot je trg Rossio ali pa Santa Justa lift, poleg tega pa sama ulica vodi do Place do Comerco, enega najpomembnejših trgov v mestu. Iz Rue Auguste se ves čas vidi slavolok, za njim pa leži prostran trg. Trg je bil, tako kot celotna Baixa, zgrajen po lizbonskem potresu 1755. Sredi trga je kip Jose-ja 1., ki je bil v času potresa na prestolu, na konju, ki simbolično tepta kače. Sam trg leži ob reki Tejo (ki jo marsikdo zamenja za morje), razgled pa seže do mostu 25. aprila, ki je replika Golden Gate-a iz San Francisca, in mogočnega kipa Jezusa (Cristo-Rei), ki je replika tistega iz Ria.

2 3 4 5 6Poleg tega trga je najpomembnejši trg Rossio, ki je tam že od srednjega veka in ki je bil prizorišče vseh pomembnejših dogodkov in revolucij v portugalski zgodovini. Sredi trga je kip kralja Pedra 4., trg pa obkroža kar nekaj lepih stavb kot sta gledališče in železniška postaja, samo streljaj stran pa je že prej omenjeno dvigalo Santa Justa.

7 89Dvigalo je prava turistična znamenitost, ki je tam še iz časov, ko so Portugalci težko peš premagovali hribčke Lizbone. Tako lahko tudi sedaj greš peš na vrh, če se ti le da narediti par korakov po vzpenjajoči cesti. Dvigalo je sicer narejeno v neogotskem stilu, celo je iz železa, in tako lepo predstavlja čas iz začetka 20. stoletja, ko so bile takšne gradnje popularne.

10 11Chiado ima sicer nekaj znamenitosti, a največ ljudi pride sem zaradi kave. Tukaj namreč stoji najbolj znana kavarna v mestu A brasileira, ki je bila zgrajena že leta 1905, pred njo pa je kip portugalskega pesnika Fernanda Pessoe, ki je tam rad preživljal svoj čas (čeprav baje to ni bila njegova najljubša kavarna v mestu). Nasproti stoji kip še enega pesnika Antonia Ribeire, po komur bi naj Chiado dobil ime, saj je bil to njegov vzdevek (ki naj bi pomenil škripajoči).

12 13Takoj za Chiadom pa se začnejo ozke uličice ali drugače Bairro Alto. Na prvi pogled Bairro Alto izgleda kot predeli v ostalih obmorskih mestih, tiste značilne ozke uličice, kamor sonce komaj zaide. A Bairro Alto je tudi poln restavracij, barov, lokalov, pubov, diskačev, je pa res, da predel prav oživi pod večer. Čez dan je kot da bi mesto spalo, zvečer pa se od povsod sliši glasba in ljudje preplavijo predel. Vse skupaj je pravo doživetje.

14 15Če boste kdaj obiskali Lizbono, se boste po vsej verjetnosti potikali po naštetih predelih. Ampak kar vam polagam na srce, je, da poskusite priti v sončnem vremenu. V dežju namreč tudi tako veselo in sproščeno mesto, kot je Lizbona, izgleda rahlo žalostno.

Advertisements
This entry was posted in Potovanja and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Lizbona: Baixa, Chiado in Bairro Alto

  1. Urša pravi:

    Torej, LIzbona ali Porto?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s