Marvão – pravljična vasica ob portugalsko – španski meji

Če se je kdo kdaj potepal po Portugalski, ve, da ima praktično vsaka vas svoj grad. Tako pač tam je, država leži na samem robu kontinenta in kot pravi raziskovalci planeta so se morali Portugalci braniti tudi pred vdori tujih sil z morja. Zavarovali so se z gradovi in mogočnimi obzidji okoli svojih naselij. Čeprav sem jih po Portugalski videla in obiskala kar nekaj, si nisem mogla pomagat, da ne bi splezala prav na vsakega. Nekaj tako pravljičnega je v hoji po obzidju. Ampak izmed vseh vasic z gradovi je Marvão najlepši. Ne vem, ali je k temu pripomoglo dejstvo, da smo se do kraja pripeljali ravno v času zlate ure, ampak vse skupaj je delovalo kot narisano.

123Marvão leži v pokrajini Alentejo, ki se razprostira vzhodno od Lizbone vse do španske meje in južno meji na pokrajino sanjskih plaž Algarve. Gre za pokrajino, ki v marsičem spominja na Istro, dokaj ravninska z nasadi oljk in mejami, zagrajenimi s kamni. Marvão leži na skrajnem vzhodnem delu pokrajine, ki je bolj hribovit, saj je blizu največje hribovje Portugalske Serra de Estrela. Ko se s hribovja pelješ proti Marvãu, vse skozi ugibaš, če ni to ravno ta kraj, mimo katerega se ravnokar pelješ. Ta del ima namreč kar nekaj vasic, ki so si med sabo na las podobne – na vrhu hriba z gradom in obzidjem. Večina jih je, tako kot Marvão, že skoraj zapuščenih, le nekaj prijaznih domačinov se trudi ohranjati pristnost vasic. Turisti imajo tako kar težko odločitev, katero izmed vasic (Marvão, Elvas, Monsaraz, Castelo de Vide, Estremoz) obiskati, saj za vse skoraj zagotovo zmanjka časa.

4 5 6 7 8Skoraj kot mesto duhov, kajne?

Ampak grad, grad je pa veličasten. Kot mogočen vojak stoji 100 metrov nad vasico na skalnatem pobočju. Ravno dovolj prostoren, da je skozi zgodovino v svoje prostore lahko sprejel vse prebivalce vasice in so se tako lahko branili pred napadalci. Zakaj bi kdo hotel osvojiti vasico na skoraj 900 metrih, je pa drugo vprašanje. Marvão je sicer vasica z zgodovino, tukaj so našli ostanke vse od Keltov naprej, tako se sklepa, da je vasica nastala nekje 4 stoletja pred našim štetjem. Sam grad pa je bil zgrajen kar nekaj časa kasneje – šele konec 13. stoletja. Ko tako stojiš na obzidju, si ne moreš pomagati, da ne bi razmišljal, kdo vse je hodil po teh krajih. Mogoče so celo templjarji pustili kakšen zaklad tukaj.

91011 12 13 14 15Na najvišji točki obzidja sem se zastrmela v daljavo, ker sem nekje prebrala, da se včasih vidi vse do morja. Nisem ga zagledala. Te pa ob vsej te čudoviti prostrani naravi prešine, kako majhni smo v bistvu in kako srečni smo lahko, da nam je dano uživati v takih veličastnih razgledih.

This entry was posted in Potovanja. Bookmark the permalink.

3 Responses to Marvão – pravljična vasica ob portugalsko – španski meji

  1. Urša pravi:

    Krasno, bi šla kar spet 🙂

  2. Urša pravi:

    Na Portugalsko spet, v tej vasici pa še nisem bila…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s