Kamnjek

Kamnjek je baje za Tržičane nekaj takšnega kot je Šmarna gora za Ljubljančane ali pa Celjska koča za Celjane. Sprehod za vsak dan, ko si želiš malo napolnit pljuča. Parkirala sem ob šoli v Tržiču, ko je bila v mestu še megla in čisto nič sončka, kar sicer ni čudno, ker je mesto v kotlini zakrito s hribovji na vseh straneh. Kar takoj sem jo mahnila navzgor mimo gradu, po blatu in mrazu, v upanju, da me na vrhu čaka sonček. Nisem se zmotila, a na vrhu me je poleg sonca in toplote čakal še celoten osnovnošolski razred. Gužvaa. Ampak so se po tem, ko so ponovili imena vseh okoliških hribov, odpravili naprej, tako da sem imela vrh samo zase. V miru sem pobrskala za zakladom, naredila milijon slik in še malo posedela. Tista megla v kotlini me ni nič kaj mikala.

1234

Lešanska planina in Dobrča proti zahodu

5V isti smeri tudi Stol in Begunjščica

6Na severu mogočna Košuta

7Na vzhodu pa impresivni Storžič

8Vedno je zanimivo, kako je lahko razgled super tudi z najmanjših kucljev, če le imajo dobro lego.

This entry was posted in Hribi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Kamnjek

 1. tamck pravi:

  Ti majhni kuclji so ponavadi najboljši razgledniki, če niso poraščeni. Prav noro je, ko stojiš pred tako krasno kuliso, ko so povsod okoli tebe ta visoki hribi. Res razgledi za dol past.

  • frutina pravi:

   ja, res so super! jaz imam tudi rahlo obsesijo s klopcami na vrhovih hehe prav obsedim tam! priporočaš še kaj podobne višine na gorenjskem? v snegu kam višje najbrž ne bom hodila

   • tamck pravi:

    Najbolj poznam tam okoli Kranjske Gore, ampak tam pod jurja itak ne dobiš nič, ker je že sama na več kot 800 višine. Če ti je pa ok tudi tam nekje do 1500m, ti pa lahko naštejem še nekaj predlogov.

    • frutina pravi:

     ja prosim, sej morem slej ko prej tud še naprej od jesenic it 🙂

     • tamck pravi:

      (Večina jih bo do 1500, ene par jih je pa tudi malo čez, ampak so ponavadi pozimi zgaženi.)
      Nad Kranjsko Goro imaš Mavrinc in Škrbinjek. Na Mavrinc greš lahko od Koče na Gozdu (če je cesta do tam odprta), ampak tisto je precej kratko – kakšne pol urce, lahko pa od drugega ovinka na Vršič. Od tam se gre tudi na Škrbinjek, ampak za tega se ne spomnim, da bi bil kaj dobro označen.
      Če se zapelješ do Rateč, greš lahko na Tromejo (Peč).
      Če se ti ni odveč zapeljati še kakšnih 10 km naprej v Italijo, imaš tam krasno romarsko pot na Višarje. Sicer je kar hoje (cca. 3 ure), je tudi malo višje, pa tudi gužva zna biti, ampak je res lepo. Pa vasica na vrhu je krasna.
      Nad Dovjem imaš Borovje in Planico, strma, ampak sta nora razglednika.
      Nad Mojstrano imaš Črno goro, ki jo lahko združiš še tudi s kakšnim drugim hribom na istem grebenu; Vrtaško planino, od koder, če ni veliko snega, lahko nadaljuješ tudi še do Vrtaškega Slemena ali Vrtaškega vrha, sicer pa se splača že tudi samo do planine; Jerebikovec je tudi strm, da preklinjaš zraven, ampak isto nor razgled.
      Nad Jesenicami imaš Mežaklo.
      Nad Bohinjskih sedlom imaš pa Možica, Lajnarja in še dva luštna hribčka, se da naredit tak fajn izlet po vseh ali pa pač na vsakega posebej.

      Upam, da ti bo prišlo kaj prav 🙂 Par teh hribov imam omenjenih tudi na blogu, tako da lahko še tam pogledaš, če želiš.

      Sicer je pa meni super stran za iskanje idej hribi.net, kjer si lahko najdeš tudo čisto po svojih željah – katero gorovje, minimalna/maksimalna višina, čas hoje … Zna priti zelo prav.

 2. Simon Howlett pravi:

  Beautiful series of images of these stunning mountains.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s