Zaljubljena v Brighton

Brighton in jaz se poznava že kar nekaj časa. Nisva se prej še nikoli srečala, a sem o njem razmišljala že dolgo, vse odkar sem dolga leta nazaj na bbc ujela eno tv oddajo, kjer so v Brightonu iskali art deco hiše. Ljubezen na prvi pogled! Tako kot včasih pravijo, da se lahko človek zaljubi v mesta, v katerih še ni bil, tako sem jaz včasih sanjala o Valencii (ki me je v živo prav tako navdušila), kasneje pa še o Brightonu. Vsakič ko sem bila v Londonu, sem želela še tja, a mi nikoli ni uspelo, zdaj pa sem ga končno dočakala!

12 3

Ko sem odprla nek star Lonely Planet o Veliki Britaniji, ki ga imamo doma, v njem za Brighton pravijo takole: ” How did England ever produce a town with the fizz and craziness of Brighton? It is a marvellous mystery – like a family of duffers producing a babe of Mozartian genius.” Stvari so se od takrat že malo spremenile, a Brighton še vedno ostaja noro mesto (to bom najbrž ponovila še ničkolikorat). Od leta, ko je bil izdan ta Lonely Planet, se je spremenilo to, da Brighton ni več samostojno mesto, ampak so se združili s sosednjim Hoveom, a stvar je takšna, da si mesti med seboj ne bi mogli biti bolj različni – odštekan in liberalen Brighton, upokojenski in konzervativen Hove. Če nekoga iz Hovea (kako za vraga se to sklanja?) vprašaš, če je iz Brightona, je njihov najbolj pogost odgovor baje ”Hove, actually”. Precej radi se ločijo od sosedov, v praksi pa žal tega nisem preizkusila, pa čeprav sem stanovala na stičišču Brightona in Hova. Hove je sicer najbolj znan po svojih lesenih hišicah na plaži (beachhuts).

4 5

Sam Brighton ima nekje 170,000 prebivalcev, če pa mu dodamo še širšo okolico (Hove in Worthing proti zahodu in Saltdean, Peacehaven proti vzhodu) ima ta širši okoliš nad 700,000 prebivalcev. Tega sicer na splošno ni pretirano čutiti v vsakodnevnem življenju, le ob praznikih in vikendih, ko se na plažo zgrne truma ljudi. Ta standardni pojav se je začel, ko so pred 150 leti zgradili železnico London – Brighton, ki je še danes zelo popularna (Brightonu tudi ljubkovalno rečejo London ob morju), vlaki med obema mestoma pa vozijo skoraj vsake pol ure. Ravno zadnjič sem brala na guardianu, da na tej relaciji vozi tudi vlak, ki v celem lanskem letu ni bil niti enkrat točno na končni postaji. Tako, za primerjavo s slovenskimi železnicami. Glavna znamenitost Brightona je sicer plaža. Dolga, dolga, neskončna plaža, ki se na eni strani konča z marino, na drugi strani pa konca nisem videla.

6 78

Najbolj oblegan del Brightona je del med obema pomoloma. Ta na zgornji sliki je West Pier, ena najbolj slikanih zadev v mestu. Star pomol, ki je deset let nazaj pogorel, že prej pa ga je nadomestil novejši pomol na vzhodni strani. Zdaj bodo pred njim zgradili še stolp 360, ki bo višji od London Eye, na vrhu pa bo imel razgledno ploščad. Če bo ravno pasal v mesto, nisem prepričana, je pa dejstvo, da se gradi pospešeno in naj bi bil že drugo leto odprt. Novejši pomol pa služi zabavi, gor je igralnica za otroke, zabaviščni park, štanti s hrano. In lep pogled na mesto je z njega.

8 9101112 1314

Najbolj pomembna znamenitost mesta je Royal Pavilion, mogočna palača v indijskem stilu sredi mesta. Kaj zgradba v takšnem stilu dela tam, se najbrž vpraša vsakdo, ki hodi prvič tam mimo. Pač kaprice kraljeve družine. Zgrajen leta 1823 po željah velškega princa Georga, ki si je zaželel vikenda na morju in so mu jo zgradili. Baje so se včasih tam dogajale divje zabave princa, tam naj bi se tudi na skrivaj poročil s svojo dolgoletno spremljevalko, ki je bila drugače katoliške vere. Po Georgovi smrti so palačo po želji kraljice Victorie prodali mestu, ker naj ona ne bi bila preveč navdušena nad Brightonom. V času prve svetovne vojne je bila notri bolnišnica, zdaj je muzej. Saj bi vam pokazala slike, kako mogočna je palača v resnici, pa sem mimo hodila z napačnim objektivom, ki tega ni bil zmožen ujeti. Se zgodi.

15 161718

Mesto seveda ni samo plaža, je še cela vrsta drugih predelov (komaj čakam, da vam pokažem North Laine), mu pa daje nek pridih. Mesto se ravno zaradi bližine morja in prisotnosti vetra ves čas spreminja, če te zjutraj pričaka dež, je lahko že cez par uric na vrsti žgoče sonce, nikoli ne veš, kaj boš dobil. Tudi barva mesta, še bolj pa barva morja se z vremenom spreminja. En dan izgleda kot karibsko, že drugi kot naša Ljubljanica. Ampak na karkoli že naletiš, v tem mestu ti ne more biti dolgčas, mesto je izredno barvito, street art, grafiti, zastavice, ogomno umetnikov (ki imajo ravno ta mesec odprta vrata svojih ateljejev v okviru vsakoletnega festivala), dogajanj, plesa, glasbe v živo. Da o ljudeh sploh ne začnem … Ne samo, da Angleži nimajo pojma o modi, ljudem v Brightonu je čisto vseeno, kaj dajo nase. Mogoče je to le odraz mesta. Ljudje se v njem očitno odlično počutijo in čisto vseeno je, kako izgledajo.

19 2021 22232425

To še zdaleč ni vse, kar bi se dalo o mestu napisat, nekaj pa sem prihranila še za naslednje objave. Res upam, da mi ga uspe poleti še enkrat obiskat.

This entry was posted in Potovanja and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Zaljubljena v Brighton

  1. Urša pravi:

    Zgleda res luštno!

  2. miran pravi:

    Zanimivo zgleda. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s