Devil’s Dyke

Devil’s dyke je čudovita v-dolina v južnem delu Anglije sredi velikega naravnega parka South Downs. Spominja na kakšno alpsko dolino, a za razliko od teh ta ni ledeniškega nastanka, čeprav je včasih ta teorija prevladovala. Zdaj je znano, da je dolina nastala po koncu ledene dobe, ko se je na okoliških kredastih hribih sneg topil, so začele nastajati reke, ena izmed teh pa je izdolbla to dolino.

1

Dolina je od Brightona oddaljena 5 milj, da se do nje sprehoditi, kar je bila tudi moja želja (ves čas je ob cesti pot), lahko pa se do tja pripelješ tudi z avtobusom za par funtov, ti avtobusi pa peljejo skoraj vsako uro. Hecno je, kako hitro se začnejo neskončna polja, takoj isto sekundo, ko se mesto konča.

23

Avtobus te odloži direktno pred pubom (Anglija pač), potem pa je od tebe odvisno, koliko boš aktiven. Poti je milijon, lahko prehodiš celoten South Downs, lahko greš do najvišjega vrha Sussexa Ditchling Beacona, lahko narediš krožno turo okoli doline, lahko pa samo obsediš na vrhu. Kot pristne Slovenke smo seveda veliko prehodile. Naredile smo razširjeno krožno turo, po eni strani na drugo stran, tam splezale na bližnji hribček, po drugi strani nazaj naokoli in ujele zadnji bus.

4 56 7 89 1011 12

Če človeku zelena ni všeč, nima tu kaj početi, ker je ta barva vsepovsod, kamor pogledaš, v nešteto odtenkih. Ko zraven posije še sonce, je na trenutke vse skupaj videti prav nerealno. Verjetno travica tako dobro uspeva zaradi dežja, ki ga je tukaj kar nekaj.

1314 1516

S hrbička na drugi strani smo imele lep pogled na dolino in ostale konce Sussexa. Baje se ob dobri vidljivosti vidi tudi otoček Wight. Legenda drugače pravi (in po kateri je dolina tudi dobila ime), da je hudič kopal dolino, ker je želel, da voda poplavi ta konec sveta, pa je petelin zakikirikal, kar je pregnalo hudiča, zadnji konec zemlje pa je vrgel daleč stran v morje, kar naj bi bil zdajšni otoček Wight.

1718 1920

Advertisements
This entry was posted in Potovanja and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Devil’s Dyke

 1. Tamara pravi:

  ČUDOvito!

 2. Jane pravi:

  Thank you for another great walk through land which is quite different to mine. Great pictures. Looks like you had fun! 🙂

 3. AndrejaA pravi:

  Full lepo… sem dodala na svoj popotniški seznam. 🙂

 4. miran pravi:

  Kako lepa pokrajina.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s